Tal - domestic manager - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Når du kigger på ordet tal, så kan det på danske betyde noget forskelligt. Det kan være at tale, med alle de ord, der kan komme ud af munden på dig, eller det kan være tal, som i 1 – 10. Det her indlæg kommer til at handle om det sidste, altså tal, tallet som fx 7, eller 3, eller 577.

Vi starter ofte fra 0, når vi begynder, godt nok siger vi aldrig nul når vi tæller, vi begynder fra 1, men de postive tal kommer fra 0 og opefter, og de første 10 bruger vi ofte til at lære børn at tælle med.

Når du bliver lidt ældre i skolen, i ding ungdom og som voksen, så kan du håndtere flere tal, end hvad du kan som barn. De udspringer dog alle fra de 10 tal, som du kender…0 – 9. I de ni cifre finder du alle de tal, som du har brug for. Om det er 2 + 2, du skal lægge sammen, eller du skal gange 9999 x 4444 (det sidste her kan jeg ikke regne ud i hovedet længere), du skal bare bruge flere af tallene hver eneste gang.

Du bruger tal i matematik og i regning, og noget som jeg faktisk aldrig har tænkt på, det er, at der vel egentlig ikke er et uendeligt tal. Der er et tegn for uendelighed i tallene, men jeg tror ikke, at der findes et sluttal derude, eller det kan jeg ikke forestille mig, at der gør. Kender du det?

I den digitale verden, der er alt lavet af 1 – 0 – 0 – 1 – altså ettaller og nuller, som så bliver sat efter hinanden, så de danner det korrekte. Hvordan det foregår, det må du ikke spørge mig om, men det er sådan det er.

Tal er fantastiske, de kan være svære, og de er meget, meget svære at undvære, jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skulle gøre uden tal (eller bogstaver, men det er en anden historie). Forestil at tal ikke eksisterede…det er vel en umulighed. Vi bruger tal til alt, når vi handler sammen, køber ind, sælger og laver simpel matematik og svære regnestykker.

Tak fordi, at vi har tal, det gør vores verden nemmere, eller det synes jeg, du må meget gerne kommentere på mit indlæg, hvis du har noget yderligere at tilføje…

Skriv et svar

Denne hjemmeside benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.