resten af kyllingen domesticmanager.dk

Søndagsmiddagen skulle denne gang være klassisk. Grydekylling med surt, kartofler, grøntsager og brun sovs.

Mums sagde familien, og da alle seks medlemmer af familien ville være hjemme denne søndag, så den skulle ikke have for lidt. Heldigvis havde Rema 1000 haft tilbud på frisk kylling i løbet af ugen, for kun 25 kroner fik du en 1300 grams kylling, så to af dem havde vi købt.

Desuden skulle der kartofler, blomkål, broccoli og gulerødder til. Denne gang ville jeg også prøve at lave noget anderledes til maden, nemlig blomkål/gulerodsrøsti, men mere om det senere.

røsti i ovnen domesticmanager.dk

Ikke stort nok komfur

Når der skal laves søndagsmiddag med to kyllinger, så skal der mange gryder i brug, og faktisk flere end hvad kogepladen kan klare, men med lidt snilde og planlægning, så går det også.

Først skulle de to kyllinger i hver sin gryde, og bruns i smør og olivenolie. Det tog cirka 10 minutter at få dem brunet på alle sider. Derefter hældte jeg vand, så det dækkede 60% af kyllingen, og satte begge gryder til at koge.

Imens kunne jeg have skrællet kartofler, men dem tog fruen sig af, så jeg slap denne gang (vi arbejder altid godt sammen i køkkenet), og jeg skulle bare koncentrere mig om at styre temperaturen på kyllingen, og gøre resten af grøntsagerne klar.

Da vandet kogte, så skruede jeg lidt ned, da kyllingerne ikke skulle være færdig på rekordtid. Det var meningen, at de skulle have 30 minutter i vandet på hver side, så der var tid nok til at lave resten af maden, mens kyllingerne kogte.

Jeg rengjorde gulerødder, blomkål og broccoli og skar dem i stykker. Jeg gemte det halve af blomkålen, og seks mindre gulerødder til at lave røsti af, resten røg i en gryde, som endnu ikke skulle sættes igang, da der stadig var længe til, at kyllingen var klar.

Første gangs røsti

De seks gulerødder og det halve blomkål rev jeg fint, og hældte det i en skål sammen med 2 æg, revet mozzarella ost, lidt rosmarin og knust spidskommen (efterfølgende behøvede jeg en anden gang ikke tilsætte rosmarin til blandingen, det blev jeg stærkt opfordret til), og det hele skulle blandes sammen til en fast masse.

røstimassen inden ovnen domesticmanager.dk

Jeg havde tændt ovnen på 180 grader varmluft, lagt en stykke bagepapir på en plade, og derefter fordelte jeg grøntsags/oste/æggemassen i ni kager på pladen med cirka en centimeters tykkelse.

De fik 25 minutter i ovnen, og var fine da de kom ud, lige inden vi skulle spise.

Brun opbagt sovs

Kyllingen blev vendt i gryden efter 30 minutter, men jeg kunne allerede på det tidspunkt mærke på dem, at de måske nok ikke skulle have en hel time, så jeg holdt øje med dem, og ganske rigtigt, efter 50 minutter var de klar til at spise.

Forinden havde vi kogt kartoflerne og grøntsagerne, og derfor var der nu plads på kogepladen til at lave en god opbagt sovs af kylligefonden og grøntsagsvandet.

Jeg satte en gryde på kogepladen, hældte lidt smør i bunden, og da det var smeltet tilsatte jeg en smule mel. Jeg rørte mel og smeltet smør sammen og tilsatte derefter nogle grydeskefulde kyllingefond og grøntsagsvand.

Så skulle sovsen bare varmes op stille og roligt, og da den havde sin rette temperatur (ja, jeg ved godt, at det bare er et skøn), så tilsatte jeg en kvart piskefløde til sovsen, samt salt og peber. Sovsen fik lov til at koge op indtil den var klar, jeg havde også tilsat lidt sovsekulør, så farven blev dejlig brun.

Kyllinge partering

Imens jeg lavede sovs og fik dækket bordet færdig, så var fruen igang med at partere kyllingen. I dag bad jeg hende gemme krås og overskydende ben, da jeg efterfølgende ville koge kyllingefonden ind, og prøve at lave suppe af det til et aftensmåltid senere på ugen.

Men ellers var maden klar, og den blev spist med velbehag af hele familien, endnu en søndagssucces – selv røstiene med for meget rosmarin blev klemt ned. Der var et par stykker til overs, men de kan bruges i madpakken de kommende dage.

Da alle var mætte og trætte, så lagde jeg kyllingeskind, rester af ben og smårester af kødet tilbage i den ene gryde. jeg tilsatte en porre (der var skåret i tern), gulerødder og en pastinak. Derefter fik det lov til at stå og koge ind på kogepladen i tre timer.

resten af kyllingen domesticmanager.dk

Så det blev lidt sent søndag aften, inden jeg fik det færdigt, men fonden blev god. Nu skal den bare bruges til suppe senere på ugen, og så må jeg se, om jeg får mig taget sammen til at lave kødbollerne selv, eller om jeg springer over, hvor gærdet er lavest, og køber dem i et supermarked.

Der var lidt rester tilbage af kyllingen, det gennemgik jeg for ben, og satte i køleskabet. Så var der nem mad mandag, hvor menuen skulle stå på tortillas, tacos, kylling og grøntsager, meget nemt, og måske nogle tarteletter tirsdag aften, hvis jeg kan finde ud af at lave fyldet dertil…det kommer der mere om på et senere tidspunkt.

Velbekomme!

Skriv et svar

Denne hjemmeside benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.