Velbekomme - domesticmanager.dk - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Så jeg købte en kylling, brunede den i en gryde, og hældte derefter en liter blandet hønse- og grøntsagsboullion i grynde og efterfyldte med vand, så kyllingen var halv dækket. Jeg skrællede tre gulerødder og skar en porre til, og lagde det i vandet, så det kunne koge sammen med kyllingen den næste times tid.

Kyllingen skal brunes - domesticmanager.dk - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Husk at brune kyllingen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Efter 30 minutter vendte jeg kyllingen, så den anden halvdel kunne blive kogt, og derefter fandt jeg de resterende ting frem, som skulle bruges til tartelet fyldet:

  1. Mel
  2. Mælk
  3. Smør
  4. Fløde
  5. Salt
  6. Asparges på dåse
  7. Taterlet skaller

Imens kyllingen skulle koge færdig, der læste jeg lidt op på, hvad tarteletter egentlig er. Det stammer fra Frankrig, og nogle steder skriver de, at det betyder lille tærte og andre steder lille kage. Jeg kan ikke fransk, så jeg ved det ikke…jeg kunne dog læse mig til, at det stadig bruges med frugt eller søde sager, og bruges som mellemmåltid i Frankrig.

Herhjemme i Danmark, der er det ofte høns og asparges snitter, der bliver brugt i butterdejsskallerne. Det kunne være en udfordring at prøve at lave skallerne selv en dag, men i dag havde jeg ikke så meget tid. Maden skulle gerne være færdig når fruen kommer hjem fra arbejde 18:15. Jeg nåede det faktisk også, men det betød også at skallerne var af den færdige slags indkøbt i den lokale Rema 1000 i Søften, hvor fløden og aspargessnitterne også var købt. Kyllingen var fra Superbrugsen i Hinnerup, et virkeligt godt tilbud til 32,-. Hvordan det kan lade sig gøre, at opdrætte en kylling, slagte den, hælde den i en pose og sende den ud i et supermarked for 32,- kroner går over min forstand, men det var prisen denne dag.

Opskriften kommer i slutningen af det her, så hvis du sidder og ærgrer dig over, hvorfor der ikke helt står, hvor meget jeg bruger af hver ting, så skal det nok komme.

Da kyllingen var færdig, så tog jeg gryden af komfuret, og tog kyllingen op af gryden og på et skærebræt. Alt kødet var mørt, det faldt nærmest af knoglerne. Det var en mærk væde, eller suppe, der var tilbage i gryden sammen med grøntsagerne. Jeg smagte på det, og det var blevet til en fremragende hønsekødssuppe. Det eneste der manglede, det var lidt salt og en omgang kød og melboller (nej dem laver jeg heller ikke selv) og noget hjemmebagt flutes. Det kan vi få om et par dage, når alle tarteletterne er spist.

Suppe og kogt kylling - domesticmanager.dk - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
En fin suppe eller fond og kyllingen der falder fra hinanden af mørhed. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Nå, jeg tog en gryde frem. Smeltede smørret og hældte mel i. Jeg rørte rundt indtil smør og mel var blandet sammen, og så lod jeg det småsimre i et minuts tid inden jeg hældte en deciliter mælk i. Jeg ville have smør og melblandingen opløst i noget mælk, inden fløden kom i.

Lige inden fløden skal i - domesticmanager.dk - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Lige inden fløden skal i. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Jeg startede med at hælde en kvartliter fløde i gryden, og så skiftede jeg til at hælde en halv liter af suppen/fonden i grynden for også at give tarteletfyldet noget mere smag.

Da det blev varmt, så hældte jeg resten af fløden i (nej, vi sparer hverken på fløde eller smør her i husholdningen), og ventede på at sovsen nu havde fået den helt rigtige konsistens. Jeg gav saltkværnen 8 omgange ned i gryden. Åbnede for aspargsen og hældte stykker ned til sovsen. Mens det stod og blev varmt, så hev jeg den møre kylling fra hinanden, det var ikke nødvendigt med en kniv, og lagde alle stykkerne fra den hele kylling i sovsen.

Imens var det tid til at få tarteletskallerne i ovnen…20 tarteletskaller skulle have fem minutter i ovnen ved 200 grader, og det fik de mens kyllingen blev varm i gryden.

Tarteletskallerne bagte jeg ikke selv - domesticmanager.dk - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Tarteletskallerne bagte jeg ikke selv.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Imens var fruen kommet hjem, sammen med Yngstedrengen og Yngstepigen i huset, de havde begge været til fodbold og var drivvåde af alt den sne, der var faldet undervejs i træningen. Så den ene fik et hurtigt og meget varmt bad, mens den anden fik tørt tøj på, og så var vi klar til at spise.

Velbekomme, tarteletterne fik ros igen, og der var heller ikke sparet overhovedet på nogle af de fede sager…de giver en god smag!

Så er fyldet ved at være færdig - domesticmanager.dk - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Så er fyldet ved at være færdig. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Opskriften kommer her til seks personer med rester til næste dag:

1) En hel kylling - denne var købt i Superbrugsen til 32,-
2) 2 pakker tarteletskaller  købt i Rema til 14,- for 10 stk.
3) Aspargessnitter på dåse - 9,5 kroner i Rema.
4) 1/2 liter fløde - 15 kroner i Rema
5) 1 dl. Mælk - prisen taler vi ikke om
6) En halv pakke smør - 10 kroner ca.
7) 2 dl. Mel
8) Salt til husbehov

Hele herligheden kostede 95,- kroner med mættede også seks personer i husstanden, og der var rester til overs.

Samtidigt var der også næsten to liter supper, som kan bruges som aftensmad en af dagene, hvor der kun skal lidt salt og kød og melboller i. Det koster ca. 35 kroner for en pose, og med hjemmebagte flutes til, så får du et aftensmåltid til seks personer for cirka 50 kroner. Tiden du skal bruge på det er, at du skal varme suppen op, tilsætte kød og melboller og lave flutes til. De kan også købes, hvis du er for doven eller ikke har tid til at lave dem selv (en rigtig god opskrift kan finde hos Alf For Damerne via dette link…https://www.alt.dk/mad/opskrift/lette-flutes

Velbekomme!

Skriv et svar

Denne hjemmeside benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.