Tandlægetid - domesticmanager.dk - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Det tog under en halv time for Yngstemanden at få trukket to mælketænder i overmunden ud, hvor det for den ældste tog lidt længere tid, at få bortopereret to visdomstænder.

Hos den yngste var det værste selve bedøvelsen, hvor det hos den ældste var de efterfølgende mange dage, hvor han var sengeliggende, fordi smerter var så slemme for ham. Det endte med, at han var hjemme i fire dage, fordi hans hoved stadig var alt for hævet til at han kunne komme ud af døren og at smerterne var slemme ved ham.

Det er rigtigt meget de to drenge skal igennem i deres liv. De er begge født med Læbe-, gumme- og ganespalte, og de har allerede nu som 17-årig og 8-årig været igennem flere operationer, end de fleste mennesker skal på et helt liv.

Du behøver ikke børste... - domesticmanager.dk - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen-

Derfor går de også begge to til tandlæge på Ganespalteafdelingen i Aarhus, her har den ældste fulgt et bøjleprogram, som har varer i mere end 7 år, og som endelig sluttede i sommers, nu bruger han kun ganebøjle om natten, og som har betydet at vi cirka en gang om måneden har skullet være forbi tandlægeklinikken på Ganespalteafdelingen. Så vi er godt kendte derinde, og de kender også os rigtigt godt.

Den yngste har været gennem tre operationer, og er endnu ikke gået i gang med bøjle endnu. Hertil mangler han stadig at miste lidt flere af sine mælketænder, men de to, der blev taget ud, var forbi andre tænder var på vej, og at der skulle være plads til dem.

Hvis du tænker lidt over din egen mund og tænder, her ved du cirka, hvordan tandstillingen er. Det kan godt være, at du også har haft bøjle, og at det har hjulpet.

Tænk på de her to drenge, nogle af deres tænder ligger eller har lagt oven i hinanden, og det har set lidt vildt ud, hvordan tænderne har set og ser ud i deres mund. Derfor er jeg virkelig også glad for, at der er gratis tandlægehjælp for hele livet for læbeganespalte børn. Ikke de almindelige ting, men hvis der er behov for hjælp eller andre kirugiske ting, så er der betalt for det via skatten.

Så selvom det var en hård tandlæge uge, så er vi stadig glade for, at det kan lade sig gøre, uden at skal have pungen frem, for vi betaler det hele over skatten. Endnu engang tak til det offentlige, det er en stor hjælp, at alle kan få hjælp, lige meget hvem de er.

Det påskønner vi meget her i familien.

Jeg var selv gennem et langstrakt bøjleforløb på Ganespalteafdelingen, da jeg var ung. For jeg er født med læbespalte, så i vores familie må det være meget arveligt, da jeg har en fætter og min mor har begge enkeltsidigt læbe-, gumme- og ganespalte…fruens og mine drenge har dobbeltsidigt læbe-, gumme- og ganespalte. Men igen er vi alle fem heldigvis blevet hjulpet, og vi kan få hjælpe hele livet, hvis vi har brug for det.

Tandbørsten - domesticmanager.dk - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Skriv et svar

Denne hjemmeside benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.