Det Hvide Hus - domesticmanager.dk - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Det Hvide Hus er et symbol på magt, og at magten stammer herfra, lige meget hvem der sidder i stolen i det ovale værelse for skrivebordet, eller “Resolute Desk”, som det vitterligt hedder (historien bag kan findes her).

Den gang det her billede blev taget, da boede Obama stadig der, det var sommeren før Trump blev valgt, og inden at amerikansk politik gik helt af lave.

Hvad jeg mener med det er, at tænk på, hvor tæt Trump har og måske er på at fjerne den sidste rest af demokrati, der findes i USA på føderalt niveau. Efter at han tabt i november 2020, da gik han i gang med at sprede løgnen om, at han havde tabt valget, fordi det var blevet stjålet fra ham. At der havde været valgsvindel, så han ikke kunne vinde.

Dengang, lige efter valget, da var flertallet af de republikanske politikere i mod det han sagde med, at valget var blevet stjålet. Fra alle hjørner i USA, der blev der sagt, at valget var retfærdigt og at der ikke havde været nogle uretmæssigheder.

I dag tier de stille og mange af de ledende republikanske politikere giver Trump ret. Det er ret vildt, for da Trump blev valgt første gang, der vidste han ikke, hvad han ville med magten. Det ved han nu, han vil have den for at have den. Han er fuldstændig ligeglad med den amerikanske befolkning, han vil bare bestemme, hvorfor han vil det ligger ud over min fatteevne.

Det vildeste er, at der er så mange, der står bag ham, og at mediebilledet og politikken i USA er så polariseret. Selv i mindre byer, der kan naboer, der før var gode venner ikke længere være i stue sammen på grund af politik. Familier er blevet splittet, på grund af politik, og hvem de stemmer på.

Det er godt nok vildt.

Herhjemme kan vi også være meget uenige over den førte politik, og danskerne går nok også meget mere op i landspolitik, end hvad der egentlig er nødvendigt, for det der sker på Christiansborg, det er ret ligegyldigt i forhold til, hvordan politikken bliver udført lokalt i Danmark. Det er i kommunerne at pengene og politikken bliver udført (mere om det i et andet indlæg), men tænk, hvis vi i Danmark begyndte at tvivle på valgresultater, og at der havde været korruption med indover. Det er vel en utænkelig tanke i Danmark, men åbenbart ikke i USA længere. Hvorfor magt er så vigtigt, det er mig en gåde, men den må betyde meget for mange mennesker, det kan også ses i Danmark og i den politiske elite, samt på mange arbejdspladser (det skriver jeg også om på et andet tidspunkt).

Tilbage til billedet fra Det Hvide Hus. To hegn for at holde os ude og snigskytter på taget, tænk hvis det var i Danmark, det er vildt at forestille sig. Ved Marselisborg Slot, der kan jeg gå ind og se haven, når jeg har lyst, og jeg skal kun holde mig væk, når de kongelige er på besøg. På Christiansborg kan jeg komme på besøg, mere eller mindre, når jeg har lyst (jeg har pressekort), og det er kun meget, meget få politikere og embedsmænd i DK, der har vagter. Jeg håber, at vi kan blive ved med det, og så håber jeg også, at familien og jeg kan komme på ferie igen, stå uden for Det Hvide Hus, og tænke over, hvor forskellige vi er i Danmark fra befolkningen i USA, og på at jeg aldrig håber på, at jeg bliver så splittet over for andre mennesker, som mange oplever i dagens USA.

Skriv et svar

Denne hjemmeside benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.