Kort over Ukraine - courtesy of euromaidanpress.com - domesticmanager.dk

Jeg har lige talt med min bedste ven i telefonen i tre kvarter, han befinder sig i Ukraine, hvor han er i gang med at dække urolighederne i den måske kommende krig mellem Rusland og Ukraine.

Bliver der krig? Det ved ingen lige nu, andet end præsidenten i Rusland, og selv præsidenten i USA har sagt, at han tror, at krigen kommer.

Hvorfor søger min ven så konflikten, det gør han, fordi han er journalist og vil berette om, hvad der sker i området, hvor krigen højst sandsynligt bryder ud.

Havde jeg gjort det samme, hvis jeg var i hans situation, det havde jeg nok, men jeg er ikke i hans situation og jeg bor ikke i Ukraine, som han gør til daglig. Jeg tænker meget på ham, men også på de ukrainere, som han ofte portrætterer fra det østlige Ukraine, fx i den her artikel om byen, der hellere vil hedde New York…Eller den her artikel fra Ud & Se, hvor min ven og hans kammerat skriver om byen New York.

Vores samtale handlede meget om den kommende krig, hvis den kommer, og hvorfor den kommer. Hvorfor Putin har behov for krigen i russernes egen optik, også om Putin er stærk eller svag. Hvad det betyder, at der måske kommer fem millioner flygtninge fra Ukraine ind i Europa, hvis krigen kommer for alvor, og Putin gør alvor af truslerne.

Min ven er tæt på, også mere tæt end de lokale beboere i det østlige Ukraine. De har levet med truslen i mange år, siden russerne første gang gik in i Ukraine og fik stablet en seperatist zone op og ned af den østlige grænse i Ukraine. De lokale har svært ved at forstå, hvad det er, der sker, nogle er apatiske, andre er stoppet med at se og læse nyheder, og prøver at leve deres liv, som de plejer. De har også svært ved at forstå, hvad det er der sker, selvom de nu i mange år har måttet leve med, at der kan komme en bombe eller en mortergranat hver andet øjeblik.

Som dansker, er krisen i det østlige Ukraine meget mere uvirkeligt, end hvad den Ukrainske befolkning står over for. Vi talte om tilbagetrækningsruter for min ven og kammeraten, hvis krigen bryder ud, og de skal flygte til det vestlige Ukraine. Vi talte om, at han havde lavet en “flugttaske” til hans kæreste i Kiev, hvis nu bomberne begynder at falde i Kiev, og hun og resten af den civile befolkning i hovedstaden skal finde ly i bunkere under jorden.

Jeg har aldrig personligt oplevet krig i Danmark, det tætteste jeg har været på er, at jeg var i Kroatien i 1994, mens der stadig var krig på Balkan, og jeg så skudhuller i vægge, huse, udbombede bygninger, og besøgte et sted, hvor jeg fik at vide, at jeg ikke måtte gå rundt, fordi der kunne være miner. Det var fuldstændigt uvirkeligt for mig, og det er situationen i det østlige Ukraine også for mig i dag.

Menneskeligt forstår jeg ikke, hvad det er som magt gør ved mennesker, og hvorfor der er behov for at slå hinanden ihjel. Jeg kan ikke få det ind i mit hoved. På det område er jeg meget, meget naiv, det ved jeg godt, men det er heller ikke sikkert, at jeg vil prøve at forstå det. Hvis Putin siger krig, så går der ikke længe, så bliver de første mennesker dræbt. Alle efterretninger siger nu, at han har alt på plads til en invasion i det østlige Ukraine, og selvom at de ukrainske tropper også har mange våben, og at de kan forsvare sig, så er russernes luftvåben meget, meget overlegent i forhold til ukrainernes luftvåben. Det er den store styrkeforskel mellem de to lige nu.

Hvad der kommer til at ske, det ved jeg ikke, men jeg ved at jeg bruger mange tanker på det, og min ven og jeg fik talt rigtigt meget politik på europæisk og verdens niveau i gennem den 45 minutter lange samtale, samtidigt med at vi fik snakket om en hel del lavpraktiske ting, som hvordan de kommer rundt, hvor de bor og om de får noget at spise. Alt sammen noget, som vi her i Danmark ingen problemer har med at finde ud af, men hvis krigen kommer for alvor i det østlige Ukraine, så sker der et blodbad og et rykind af flygtninge i Europa, startende med at de kommer over den polske grænse. Er EU og Europa forberedt på det? Det håber jeg, for vi skal hjælpe dem vi kan, det har vi en menneskelig pligt til.

Det var alt for nu, tankerne fortsætter i mit hoved omkring konflikten, og jeg kommer nok til at skrive mere omkring den i den kommende tid, så følg med, hvis du har lyst, blandt boganmeldelser, tanker og programmer jeg har hørt og set.

(Kortet øverst er lånt fra euromaidanpress.com)

Skriv et svar

Denne hjemmeside benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.