Der skal sælges mange mursten for at indsamle det beløb, som Favrskov kommune kræver i medfinansiering til det nye idrætsanlæg, men Thomas Bak fra Søften GF Fodbold er kreativ, og indsamlingen er allerede godt i gang.
På Neptunvej i Søften ligger hele byens udendørs idrætsanlæg, hvor der i dag både spilles fodbold, tennis og petanque. Om føje år, så er det ikke fodboldspillere, tennisketchere og petanque kugler, som kommer til at have adresse på Neptunvej. Nej, det er Jensen, Rasmussen, Petersen og Sørensen, som kommer til at bo her, for der skal bygges boliger på de græsplæner, hvor fodboldspillerne i dag løber rundt og træner og spiller. Rigtigt mange boliger. Faktisk så mange, så grundsalget kan finansiere det nye idrætsanlæg, som skal bygges syd for Engdalsvejs i Søften.
Søften har brug for et nyt idrætsanlæg, da byen hele tiden vokser. Faciliteterne kan ikke følge med, og hvad der var fint og godt i 1980`erne, det trænger til en opgradering i 2020`erne.
Thomas Bak, der er medlem af bestyrelsen i SGF Fodbold, har længe været med i planerne omkring det nye idrætsanlæg i Søften. Han er også med i finansieringen omkring det, da Favrskov Kommune kræver, at noget af finansieringen til det nye anlæg skal medfinansieres af SGF og fodboldafdelingen.
“Kommunen har sagt til os, at vi selv skal skaffe op til 2 millioner kroner af det samlede beløb, så vi er i gang med at samle ind. Vores seneste påfund er at sælge mursten til idrætsanlægget,” forklarer Thomas Bak.
Vi er mødtes i klubhuset på Neptunvej, hvor Thomas fremviser de mursten, som allerede er solgt.
“Det er egentlig ikke mursten, som vi sælger, men mindre plader med navn på. Vi kalder det mursten, for hver enkelt plade kommer op og hænge på en mursten i det nye klubhus, når det engang står færdigt,” siger Thomas, mens han peger på en tilfældig plade på væggen i klubhuset.
Tre slags mursten
Hvorfor samler I penge ind via mursten?
“Det kan godt være, at det virker lidt søgt at sælge mursten eller navneplader på den her måde. Vi har dog erfaret, at der er mange i og uden for Søften, der ønsker at give økonomisk støtte til det nye anlæg, og samtidigt få deres navn på en plade, så derfor gør vi det. Indtil videre er der mange borgere i byen, der støtter op, så det er vi rigtigt glade for,” siger Thomas.
Bag dig er der tre slags mursten eller navneplader, hvad er forskellen på de tre slags sponsorater?
“Det skal være sådan her i byen, og det skal også i fremtiden afspejle sig i idrætsanlægget, at der skal være plads til alle og noget for enhver pengepung. Selvom jeg er tilflytter, så har jeg fået fortalt, at hvis det førhen kneb med at betale sit fodboldkontingent til SGF Fodbold, så fik du lov til at træne med alligevel, selvom du ikke kunne betale. Sådan skal det også være omkring murstenssponsoraterne. Hvis du betaler op til 500,- kroner (mindsteprisen er 200,- kroner, red.), så får du en fin bronzeplade med dit navn på. Hvis du har mulighed for at give 1.500,- kroner, så kommer dit navn på en sølvplade. Har du i stedet mulighed for at give 3.000,- kroner eller derover, så får du en guldmurstensplade med dit navn på. Der er allerede ganske mange, der har valgt at støtte, både i bronze, sølv og guld, og det er vi meget glade for,” siger Thomas.
Hvor mange penge har I samlet ind indtil videre?
“I starten havde vi ikke rigtigt noget mål med hvor meget vi ville samle ind, men efter at jeg blev ankermand på projektet, så var vores første mål at samle 100.000,- kroner ind. Det mål har vi næsten allerede nået, så nu går vi efter 200.000,- kroner, men det er ikke sikkert, at vi stopper der. Jeg siger vi, for det er selvfølgelig ikke kun mig, der står for det. Vi er fælles om det. Det er ikke muligt at køre det her projekt alene, jeg får god hjælp fra andre,” forklarer Thomas.
Alle mulige forskellige bakker op
Når du står og kigger på murstenspladerne, så er det tydeligt at se, at det ikke kun er private og virksomheder, der støtter op økonomisk. Her er også foreninger og SGFs egne seniorhold, der har spyttet i kassen, så det indsamlede beløb bliver så højt som muligt.
“Jeg er ret imponeret over, hvem der har valgt at støtte os. Prøv at se her, det er familien Løber, de har valgt at give tre bidrag af 1.500,-, så hele familien har fået en sølvmurstensplade hver. Det er virkeligt imponerende. Vores aktive formand, Morten Lübker, fik en henvendelse fra sit netværk, at foreningen Hinnerup Skoleskak skulle opløse sig selv, og de havde en formue på 9.659,- kroner, som de gerne ville donere til idrætsanlægget. Det kunne vi ikke sige nej til, og det viser, at det ikke kun er fodboldrelaterede mennesker, der støtter op om projektet,” siger en meget glad Thomas Bak.
Jeg har lagt mærke til, at der under guldmurstenene er en plade, der har en anden farve, end de andre, og jeg mangler en forklaring på, at den lilla farve skiller sig ud blandt de andre guldmursten.
“Vores egen Old Boys afdeling har samlet 11.800,- kroner ind, så derfor mente vi, at den plade skulle have en anden farve. Ikke at lige præcis de spillere, gør mere for klubben end andre, men de har samlet lidt mere ind end de fleste. Vi er glade for alle de beløb vi får, og jeg er også imponeret over at vores 1. holds damer og herrer har samlet 3000,- ind på hvert hold. Det viser, hvilken klubånd og opbakning, som hele projektet har,” siger Thomas.
Thomas har mundbind på, for vi taler sammen mellem jul og nytår i 2020, hvor coronaepidemien er på sit højeste, men vi aftalte inden interviewet, at vi kunne gennemføre det, hvis vi begge var meget opmærksomme og holdt god afstand til hinanden.
Selv med mundbindet på, så er det svært ikke at se Thomas´ begejstring for både projektet og den store opbakning fra alle dem, der har støttet projektet.
“Jeg ved godt, at SGF Fodbold bruger meget krudt på at fortælle om idrætsanlægget, og vi har også lige udpeget en ny kontaktperson fra SGF Fodbold, der skal være overordnet ansvarlig. Det er Jan Blak, som har været aktiv i klubben, som barn, ung og voksen. Ildsjæle som ham, og alle de andre, der bakker op om projektet og alle Søften GF´s foreninger kan vi ikke undvære, ellers ville vi ikke have det fællesskab, som er så vigtigt for en by som Søften,” fortæller Thomas, mens vi er ved at færdige med interviewet, og er på vej ud ad døren til det forhåbentligt snart forhenværende klubhus på Neptunvej i Søften.