Kender du det med, at du har en opskrift på lasagne, som du altid plejer at lave. Du tænker egentlig ikke over det længere, når du laver den, for den sidder i fingrene.
Herhjemme har jeg dog ændret den klassiske opskrift i forhold til, hvad en normal opskrift indeholder. Da jeg tilsætter rigtigt mange løg og rigtigt mange grøntsager.
Ungerne klager næsten aldrig, for det hele er så findelt, at de ikke lægger mærke til, hvad de hælder indenbords. Efterhånden har de dog opdaget, at lasagnen er fyldt med grønne sager, foruden kødsovs, tomatsovs og lasagne plader.
Opskrift
Normalt er der følgende grøntsager i en omgang lasagne hjemme hos os:
- Almindelig løg
- Skalotteløg
- Røde løg
- Forårsløg
- Hvidløg
- Gulerødder
- Søde kartofler
- Røde og hvide gulerødder
- Jordskokker
- Pastinak
Tomatsovsen laver jeg også selv. Om sommeren er det med hjemmedyrkede tomater, men en sådan grå og kold januardag, der må jeg ty til tomater fra det lokale supermarked.
Tomatsovsen består af :
- Tomater på stilk eller hvad der er til rådighed
- Cherry tomater
- Snack peber
- Frisk krydderurter, hvis jeg har husket at købe nogen
Hvordan gik det så?
Som jeg skrev i indledeningen, så lavede jeg lidt om i dag. Jeg havde et sted set en bruge spidskålsblade som lag i lasagnen, så det skulle også prøves i dag.
Jeg brugte det dog kun i et lag, og brugte lasagne plader til de andre lag, jeg ville ikke have alt for meget ballade fra ungerne denne gang.
Ellers gjorde jeg som jeg plejer, jeg startede ud med at hælde olivenolie i en gryde, tænde for kogepladen og tilsætte nogle forskellige krydderier. Jeg bruger normalt, det jeg lige synes. Denne gang blev det spidskommen, en smule tørret chili, ingefær, rosmarin og tørret basilikum.
Krydderierne fik lov til at hygge sig lidt inden løgblandingen blev tilsat og skulle hygge sig lidt i gryden, inden jeg hældte 800 gram (2 pakker) hakket oksekød med en fedtprocent på mellem fire og syv.
Mens kødet blev brunet, der lavede jeg tomatsovs. Jeg har gjort det så mange gange selv nu, at jeg ikke erindrer, hvornår jeg sidst har købt tomater på dåse, andet end tomatpure.
Jeg har en lille fin minihakker, som er indkøbt i Lidl. 79 kroner koster den, og den holder i ca. 1 1/2, så har jeg slidt den op. Den bliver også brugt til alt, hvad jeg kan komme i nærheden af, når jeg skal finsnitte noget i madlavningen.
Tomaterne blev hældt i minihakkeren sammen med snackpeber, og få sekunder efter er det hele blev til en flydende tomatsovs, som er klar til at blive hældt i gryden, med løg, krydderier og det brunede kød.
Tid til alle grøntsagerne
Mens tomaterne hyggede sig i gryden med resten, så skulle grøntsagerne renses, skrælles og hakkes. Det tager tid, men jeg havde lidt tid mens kødsovsen stod og boblede. Alle grøntsagerne blev finddelt og hældt i gryden, og efter at det havde stået i 5 minutter og boblet lidt, så hældte jeg en halv liter mornay sauce i.
Jeg ved godt, at jeg bør lave sovsen selv, men det er nu nemt at bruge mornay sauce, så der snyder jeg en smule på vægten.
Nu hvor det hele var klart, så fik jeg tændt ovnen på 180 grader (varmluft), og så gik jeg igang med at lave lagene i lasagnen.
kød – mozzarella os – lasagneplader – > derefter forfra igen. Dog med den undtagelse denne gang, at det andet lag blev udskiftet med spidskål blade i stedet for lasagne plader.
Øverst strøede jeg mozzarella ost ud over kødsovsen, og så var det hele klar til at komme i ovnen i 30 minutter.
Her er resultatet. Det blev som sædvanligt godt. Dog brokkede Ældstesønnen sig over, at der var “blade i lasagnen”, men det gik alligevel.
Det kan umiddelbart se ud som om, at der ikke er spist meget, men alle har fået det de kunne, og så er der rester til i morgen.
Det er også en grund til, at jeg altid laver et stort fad lasagne, så er der altid rester til dagen efter, og jeg har dermed nemt ved at lave aftensmad igen dagen efter.